srijeda, 25. travnja 2012.

Mali tutorijal za izradu kofera



Da bi napravili ovaj koferčić potrebno vam je slijedeće: lepanka, skalpel, ljepilo za tapete, ponal, silikonsko ljepilo, dobre makaze, papir za pokone ili nešto sl., ukrasno dugme, trakica od pliša. I to bi bilo to.
Prvi korak je da izrežete vanjski okvir kofera dimenzija 46x26 cm i da zaoblite vrhove. U tu svrhu vam može poslužiti bilo kakav oblik iz pokućanstva poput manje šerpice, šoljice i sl. Ravne dijelove režite skalpelom a vrhove možete isjeći i nekim dobrim, većim makazama. 
Zatim, napravite još jedan, nešto manji dio od tanje lepenke ili kartona, dimenzija 44x23 cm. Stavite manji na veći dio i označite mjesta savijanja. Na dijelu gdje dođe pokopac napustite po 3 mm (kao na slici)... znači pokopac je širine 23,3 cm.
Na redu su dvije trakice, debljine 10 i 3 cm... dužinu prilagodite dimenzijama unutrašnje strane... uglove malo zasijecite skalpelom radi pravilnijeg savijanja. Imamo kostur :).




Izaberite papire kojima ćete obljepiti lepenku. To prepuštam vašoj mašti.  


Prema već "iskrojenoj" unutrašnjoj stranici kofera,  ižrežite ukrasni papir i zaljepite ga uz pomoć ljepila za tapete. Eventualni nabori koji nastaju pri ljepljenju, neka vas ne brinu. Nestaće nakon nekog vremena kada se ljepilo u potpunosti osuši.




Na isti način "presvucite" trake od lepenke, pošto ste prethodno što preciznije fiksirali dužinu.


Spojite rubove dna sa trakicama uz pomoć nekog dobrog ljepila. Možda može poslužiti ponal, mada mislim da zbog sporijeg "vezanja" i nije baš najsretnija solucija. Ja sam ih spojila pomoću silikonskog ljepila, tako što sam nanosila silikon parcijalno i ljepila. Ovo je ustvari najteži dio posla. Ako radite sa silikonskim pištoljem pazite da ne ispržite ruke :). Ja nisam uspjela skužiti drugačiji način da spojim ove rubove pa ako vi imate kakvu ideju, bila bi zahvalna da je podjelite sa nama.


Na isti način  (sa ljepilom za tapete) dekorirajte vanjski dio kofera.




I sada nam ostaje da spojimo dijelove. Ja sa to činila sa ponalom jer mi je trebalo sporovezajuće ljepilo kako bi imala dosta vremena dobro uklopiti dio u dio :).


I tako je nastala ova slatka kutijica ...


Pošto je papir lako uništiv materijal morala sam ga učiniti postojanijim, jer ja imam namjeru ovaj koferčić prevrtati, okretati i sl. Zato sam se poslužila decoupage tehnikom da mu dam sjaj i zaštitni okolop kako bi bio što otporniji na rukovanje sa njim. Uz pomoć ove tehnike možete ga čak politi vodom i ništa mu neće biti. Dakle, prije nego sam postavila zatvarač i ručku premazala sam komplet kofer sa ponal ljepilom (sa vanjske i unutrašnje strane). Sačekala da se dobro osuši pa postupak ponovila još 2x. Zatim sam ga lagano šmirglala (vrlo nježnim šmirgl papirom) koristeći i po koju kap vode. Nakon toga sam ga prelakirala bezbojnim lakom. Ja sam koristila obični bezbojni lak (za čamce :)) mada vjerovatno sada postoji i neki specijalni lak... tu bi nam mogle pomoći "decoupage cure" sa bloggera :)


Ručkica - možete je sami napraviti prema ovom šablonu, obljepiti i premazati ponalom.



I na kraju se sve spaja uglavnom silikonskim ljepilom... koje je najjače i samim tim najpostojanije.
Dvije strane kofera su spojene malom okruglom "čičak" trakom... ne znam kako se to stručno kaže :).


Nisam stigla prelakirati koferčić jer sam požurila da napravim tutorijal, inače bi se moglo desiti da izgubim volju :)... Sutra će dakle, uslijediti lakiranje i eventualno dodavanje čipkica, cvjetića i dr. detalja... Ako budem stigla dodaću mu i par džepova unutra (za sitnice) i možda jedan veliki na poklopcu.
I evo nas na kraju tutorijala :). Nadam se da će vam ovo kratko uputstvo biti od pomoći. Naoružajte se strpljenjem i maštom jer ona presudna da vaše koferče učinite unikatnim ukrasom vašeg životnog prostora.


Molim sve vas koji planiraju izradu kofera da obavezno pročitaju komentar Slavice na kraju ovog posta. Objasnila je sve "rupe" ovog tutorijala... to će vam svakako olakšati izradu istog...

t u t o r i a l  b y  c o r n e l l a . c a r d s



Broj komentara: 18:

  1. Odlican tutorial, a kofer ti izgleda fantasticno:-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan kofer za čuvanje uspomena, a ideja i tutorijal savršeni!!!!Veeeliki pozdrav!Ideju spremam, moooram to pokušati!Hvala:)):)):))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kofercic je fenomenalan! Svaka ti cast za uputstvo, verujem da je trebalo mnogo zivaca! Ja bas nisam cuvena po strpljenju, kad imam ideju ne dizem glavu dok sve ne bude gotovo, pa ne znam kako bih izdrzala to susenje i ponovno premazivanje, pa tek lak! :) Dzepovi bi bili super, ko ima strpljenja moze celu unutrasnjost organizovati prema nameni kofera. I zaista, pored toga sto ima prakticnu namenu, prava je dekoracija! Uzivaj u popunjavanju svog kofercica, puno pozdrava za tebe! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma svakako da bi nekako trebala pojednostaviti šablon. Pogotovo onaj dio kada se spaja rub sa rubom... to je prava mora :(... ali vjeruj da se isplati. U rukama je to tako jedan konkretan predmetić: čvrst, jak i sladak, sladak... uh što se ja nahvali :). Hvala vam curke na ljepim komentarima. Pusa za sve 3 :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo mene opet!Imaš nagradicu na mom blogu:)):)):))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala puno za tut Cornella :) Koferčić je prelep i kao što Jasna kaže iziskuje dosta strpljenja...ali vredi napraviti :) Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, užasno je komplikovan... sigurna sam da se postupak može pojednostaviti samo treba smisliti kako :)

      Izbriši
  7. ME PARECE COMPLICADISIMO!!!!!!!
    PERO EL RESULTADO ES GENIAL.
    SALUDITOS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. es un poco complicado .. :). Me alegro que te guste!

      Izbriši
  8. kofercic je savrsen :) odusevljena !!

    OdgovoriIzbriši
  9. izgleda jako lijepo, je li čvrst?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste... čvrst je i previše:). Zato što sam koristila deblju lepenku nego je bilo potrebno, pa se kasnije to pokazalo kao mana :(. Na prevojima je počeo pucati usljed kvašenja... tanja lepanka bi bila dovoljna a i pojednostavila bi izradu...

      Izbriši
    2. I svakako mi je drago da ti se svidja! Hvala!

      Izbriši
  10. Draga Kornela,
    prijatno sam se iznenadila kada sam videla ovaj Vaš tutorijal. Izgleda da imamo slične ideje. I ja već duže vreme pravim koferčiće. Malo se razlikuje princip izrade, ali krajnji rezultat je vrlo sličan. Pišem Vam zbog onog problema koji imate kod spajanja rubova. Preporučujem da bočne strane pravite od tanjeg kartona. Ja koristim karton poput onog koji se nalazi na poleđini svakog zidnog kalendara. (Uvek zaboravim kako se zove.) Stranice su mi od dva sloja tog kartona. S obzirom da je tanji karton od lepenke, lakše ćete ga moći saviti. Jedan od slojeva ostavite duži (ako je visina stranica 10cm jedan karton neka je 10cm, a drugi 11,5cm) i savijte (tih 1,5cm razlike) pa na taj savijeni deo zalepite dno. Ne znam koliko sam slikovito ovo objasnila. Za ovaj deo spajanja koristim "OHO" ili neki drugi lepak sličnih karakteristika. Zbog toga što lepenka puca kada se savija spoljšnost kofera pravim iz tri dela, ne iz jednog kao Vi. Nadam se da sam bar malo pomogla. Ako imate neko pitanje, rado ću odgovoriti.
    http://www.facebook.com/cacinducanmali
    Srdačan pozdrav i sve čestitke za kreativnost.
    Cacin Dućan Mali

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Slavice,
      hvala puno na ovom komentaru! Sve moje nedoumice ste mi riješili :). Pojasnili ste mi upravo "slabe tačke" izrade kofera i ovog mog tutorijala. Beskrajno sam Vam zahvalna :)...
      Izrada mi je bila prekomplikovana pa poslije ovog koferčića više nisam ni pokušavala. Sada je to naravno druga priča, zahvaljujući Vama.
      Vaši koferi su blago rečeno fantastični... inače sve što radite. Mi smo još jednom imale slične prepiske, mislim da je to bilo na "Artijani" :). Bilo mi je pravo zadovoljstvo još jednom Vas čuti. Veliki pozdrav!

      Izbriši

Hvala na pozitivnim komentarima!
Vaše sugestije i pohvale su mi od velikog značaja i dodatni su poticaj za moj dalji rad i razvoj mog hobija!